Materialinformasjon

AKRYLSTEIN

En såkalt akrylstein er en formet, slipt plaststein som likner på Swarovski-steiner.

AKRYLTRÅD

Brukes for eksempel i strikkede produkter som luer, hansker og skjerf.

ANTIKk SØLV OG ANTIKK GULL

Blekk gnis på produktene som deretter tørker slik at det svarte blekket setter seg fast i fordypningene på produktene. Den svarte fargen i fordypningene gir produktene en antikk finish.

BEIN Og HORN

Glitter bruker som regel imitert bein eller horn og perler av plast, men er det ekte bein eller horn så kommer det fra okse og bøffel.

BLY

For bly finnes det EU-regler som begrenser inholdet av bly i ulike deler av smykker. Blyinnholdet må være mindre enn 0,05 vekt %. Grenseverdien gjelder ikke bare for metall, men også andre materialer som finnes i smykker, som for eksempel plast. Imidlertid er enkelte materialer unntatt, for eksempel krystallglass, emalje og edelstener. Glitter følger at blyinholdet ikke skal overstige 0,05 % og vi tester artiklene våre for det.

FJÆR

Vi bruker både kunstmateriale og ekte fjær. Ved bruk av ekte gjær kommer de fra døde fjærkre, og først og fremst fra høns og ender.

GUMMI

Finnes i produkter som for eksempel gummistrikk, gummiarmbånd mm.

HALVeDELSTEiN 

Kalles mineral- og bergarter som ikke er så sjeldne men likevel har dekorativ verdi. De vanligste halvedelsteinene vi bruker er rosenkvarts og jade.

KIRURGISK STÅL

Navnet "kirurgisk stål" er et navn på rustfritt stål, som er den typen stål som brukes i øredobber og piercing. Kirurgisk stål inneholder ikke nikkel.

LEGERING (sammenbindning)

Legering er en sammensetning av to eller flere grunnstoffer hvorav minst ett av stoffene har metalliske egenskaper. Selv en blanding av to eller flere polymermaterialer (kalt konstruksjonsmateriale og i dagligtale for plaster) kan kalles legering.

LIN

Lin er et naturmateriale.

LYCRA 

Lycra er et elastisk syntetisk materiale som ofte brukes i blant annet strømpebukser.

LÆR/SKINN

Lær/skinn er dyrehud som først og fremst behandles fra ku, gris, lam og geit. Glitter bruker sjelden ekte lær i produksjonen av smykker og tilbehør, siden vi heller bruker lærimitasjon av polyuretan, PU-materiale.

LØSHÅR

Løshåret vi selger i Glitter-butikkene er laget av 100 % polyester.

METALL

Våre metallsmykker er enten laget av en tinnblanding, en zinkblanding, stål eller messing (som er en blanding av kobber og sink).

MOkKA

Mokka er innsiden av dyrehuden som slipes for å få en fløyelslignende overflate.

NIkKEL

Nikkel er et sølvhvitt høyglansmetall som blant annet brukes i produksjonen av rustfritt stål. Alle smykker som selges hos Glitter følger EU-direktivet for nikkel. For deg som har nikkelallergi finnes det alternativer som for eksempel våre plastsmykker.

PLAST

Glitters plastprodukter er laget av ulike typer plastmaterialer, som for eksempel nylon, polypropylen, polyamid, polystyren, ABS, lucite og harpiks.

PLetTERING

Glitters smykker pletteres eletrolytisk med for eksempel gullfarge. Normalt med 1,5-3 millimeter som er mål på tykkelsen til pletteringen. Pletteringskvaliteten reduseres ved kontakt med vann, parfyme og hårspray.

PLeTtERING (FaRGe PÅ PLAST) 

Plastsmykker i sølv og gull er pletteres med vakuum.

POLYESTER

Polyester er en type polymer som finnes både som hardplast (i umettet form) og som termoplast (i mettet form). Polyesterfiber er verdens nest mest brukte tøymaterial.

POLYURETAN (PU), FORMBART GUMMILIgNeNDE PLASTMATERIAL

Produkter som vesker, skjerf, lommebøker og hansker som er laget av PU-material tåler ikke vann. De er kun behandlet slik at de skal være vannavstøtende, noe som innebærer at vann som kommer på materialet formes til dråper som ruller av materialets overflate i stedet for å absorberes. Den vannavstøtende behandlingen er imidlertid ikke permanent. Vanlig slitasje og utsettelse for skitt, vaskemiddel, insektmiddel og andre forurensninger kan redusere materialets holdbarhet.

PeLS

Vi bruker aldri ekte pels i våre produkter.

PeRLeR

Perlene vi bruker er i like materialer, men oftest bruker vi perler laget av glass eller plast.

SOLbriller

Materialet i våre solbriller er plast eller metall. Linseglasset er som regel laget av akryl.

STERLINGSØLV (GLITTERS VAReMeRKE PURE SILVER)

Sterlingsølv er det samme som ekte sølv. Det innebærer en kvalitetsgaranti for at sølvsmykket inneholder minst 92,5 % sølv. Når dette kravet oppfylles vil smykket stemples med 925. Glitter selger kun sterlingsølv med 925-stempel og vårt eget identitetsstempel SASB.

Som regel er det ikke nikkel i sølv, men av og til brukes det til å gjøre produktet hardere. Sølv blir mørkere når det kommer i kontakt med syre. Sølvsmykket får tilbake glansen når man pusser det med pusseklut eller sølvrengjøringsmiddel.

LÅS TIL ØREDOBBER

Kirurgisk stål er materialet man vanligvis bruker i låsene på øredobber, men messing forekommer også. Dette følger Eus nikkelregler.

STRASS

Strass er små finslipte glass- eller akrylsteiner. I de aller fleste tilfeller bruker vi glassteiner i våre strassprodukter.

SWAROVSKI

Swarovski er navnet på et verdensledende selskap som produserer slipte glassteiner, også kalt Swarovski-krystaller. Vi bruker Swarovski-krystaller i en del av våre produkter. Disse produktene er merket med Swarovski Elements.

TRe

Vi bruker flere forskjellige treslag i våre produkter. Vi bruker imidlertid aldri treslag som er utrydningstruede. De vanligste treslagene i smykkeproduksjon er lønn, bjørk og kokospalme.

VISKOSe

Viskose er et naturmateriale.